Sunday, April 4, 2010

Pesta Kalimaran dicadang diadakan di Kota Kinabalu

TENOM: Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Haji Masidi Manjun meminta Lembaga Kebudayaan Sabah (LKS) dan Persatuan Murut Sabah (PMS) agar menimbang penganjuran Pesta Kalimaran diadakan di Kota Kinabalu pada masa akan datang.

Katanya, penganjuran Pesta Kalimaran sekali sekala di Ibu Negeri membolehkan budaya suku kaum Murut yang mempunyai keunikan dapat dilihat dan dipelajari oleh kaum-kaum lain di negeri ini dan negara keseluruhannya.

Masidi berkata, jika ia dianjurkan di Ibu Negeri ia dapat menarik lebih ramai pengunjung sama ada pelancong dari luar dan dalam negera.

“Tujuan kita bukan mengetapikan Pusat Kebudayaan Murut Sabah di sini tetapi niat kita adalah untuk mengembangkan sambutan Pesta Kalimaran ke peringkat yang lebih besar” katanya kepada pemberita selepas mewakili Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Haji Aman merasmikan Pesta Kalimran kali ke-8, tahun 2010 di Pusat Kebudayaan Murut Sabah dekat sini kelmarin.

Masidi juga mencadangkan agar Pesta Kalimaran diadakan di daerah-daerah lain yang mempunyai masyarakat Murut seperti Keningau, Nabawan dan Sipitang di masa akan datang.

Walau bagaimanapun katanya, ini hanya satu cadangan untuk dipertimbangkan oleh Persatuan Murut Sabah.

PELANCONGAN ANTARA INDUSTRI DIBERI KEUTAMAAN : KETUA MENTERI SABAH

Selanjutnya baca di sini : New Sabah Times

No comments:

Post a Comment